Ο Μισέλ Πλατινί υποψήφιος για πρόεδρος της FIFA

Υποψηφιότητα για τις επερχόμενες εκλογές που θα αναδείξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, FIFA, έθεσε ο μέχρι και σήμερα πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Ο Μισέλ Πλατινί έχει γεννηθεί στις 21 Ιουνίου 1955 στο Ζεφ της Μερτ-ε-Μοζέλ στη Λωρραίνη. Είναι πρώην Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως μέσος, προτού στη συνέχεια συνεχίσει την καριέρα του ως προπονητής και στη πορεία διοικητικό στέλεχος.

Εμβληματικός μέσος της Γιουβέντους και της Εθνικής Γαλλίας, έχει πετύχει συνολικά 356 τέρματα στη διάρκεια της καριέρας του, θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ποδοσφαίρου[1]. Το περιοδικό France Football τον ανέδειξε ως τον κορυφαίο Γάλλο ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, μπροστά από τους Ζινεντίν Ζιντάν και Ραϊμόν Κοπά[2], ενώ η Γιουβέντους τον ανέδειξε ως κορυφαίο Bianconero όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τρεις συνεχόμενες φορές το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.

Από τις 26 Ιανουαρίου 2007 είναι πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, διαδεχόμενος έτσι τον Λέναρτ Γιόχανσον. Διετέλεσε επίσης ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Γαλλίας από το 1988 ως το 1992 και συνυπεύθυνος, μαζί με τον Φερνάν Σαστρ, για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 στη Γαλλία.