Αλαφόυζος: Άδική και υπερβολική η τιμωρία του Παναθηναϊκού

Ο ανένδοτος συνεχίζεται από πλευράς Παναθηναϊκού. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιάννης Αλαφούζος, απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο αποχώρησης του Παναθηναϊκού από το πρωτάθλημα, αλλά ανέφερε πως η αγανάκτησή του για την ανομία και την προστασία που όπως αναφέρει απολαμβάνει ο Ολυμπιακός έχουν ωθήσει σε σκέψεις ακόμη και για ξεχωριστό πρωτάθλημα με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και άλλους.

Παράλληλα επανέλαβε πως θα συνεχίσει να καταγγέλλει το σύστημα ελπίζοντας πως η νέα κυβέρνηση θα κάνει πράξεις για την πάταξη της βίας και της διαφθοράς, ενώ υποστήριξε πως ο Παναθηναϊκός είναι η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα και αν δεν πάρει το πρωτάθλημα θα αποτελεί αυτό αποτέλεσμα αλλοίωσης.

Όχι αποχώρηση, αλλά έφεση

Από την πρώτη στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από το πρωτάθλημα και προανήγγειλε την κατάθεση έφεσης για την τιμωρία που επιβλήθηκε στην ΠΑΕ.

"Να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός από το πρωτάθλημα δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Άλλοι πρέπει να αποχωρήσουν και με τη... βούλα. Ήμασταν πάρα πολύ ενοχλημένοι, αλλά δεν σκεφτήκαμε να φύγουμε από το πρωτάθλημα. Μην ακούω αστειότητες. Μια ομάδα που θέλει να βοηθήσει στην κάθαρση να αποχωρήσει; Θα μείνει μόνο η μαφία μόνο. Επίσης να σας πω πως θα προχωρήσουμε σε έφεση γιατί θεωρούμε άδικη την απόφαση της τιμωρίας, καθώς δεν ξέρω τι άλλο μπορούσαμε να είχαμε κάνει".

Τα χρονικό της έντασης στη Λεωφόρο

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Αλαφούζος ανέφερε το χρονικό των επεισοδίων στη Λεωφόρο μιλώντας για προκλήσεις από πλευράς Ολυμπιακού και αρνητική στάση της αστυνομίας. Μάλιστα αποκάλυψε πως ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε μηνύσεις κατά του ταξίαρχου κ. Αρκουμάνη.

"Την Τετάρτη μετά τη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας βγήκε το χαρτί με τα μέτρα τάξης και περιγράφει ακριβώς πού θα πάει ο καθένας. Αν τα παραβιάσεις, επισύρονται αυστηρές ποινές, ειδικά αν υπάρξουν τραυματισμοί ή θάνατοι. Έχουμε ήδη κάνει αναφορά στον ταξίαρχο κ. Αρκουμάνη και θα κάνουμε και μια μήνυση.

Τα μέτρα τάξης ανέφεραν πως ο κ. Μαρινάκης θα πήγαινε σε μπουθ, που θα είχαν καλυμμένα τα τζάμια τους, για να μην αναγνωρίσει ο κόσμος τον κ. Μαρινάκη επειδή του κρύβει... βαθιά συμπάθεια. Την Κυριακή, στις 10-11 το πρωί, έγινε μια νέα σύσκεψη και με πήραν οι συνεργάτες μου και μου είπαν πως ο κ. Μαρινάκης θέλει να μπει στο γήπεδο. Εμείς είχαμε έρθει σε επαφή με τους οπαδούς μας επειδή υπάρχει ένταση. Κι εγώ την ίδια ένταση έχω, αλλά υπάρχουν κανόνες και πρέπει να φιλοξενούμε τους αντιπάλους, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι.

Είπαμε ότι είναι αδύνατο να κάτσει στον πάγκο ο κ. Μαρινάκης. Όλα αυτά που σας είπα τα έχω καταθέσει στον εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου και τα είπα και στον κ. Κοντονή. Είπα και στους δύο πως θεωρώ πολύ επικίνδυνο να γίνει το παιχνίδι με τον κ. Μαρινάκη στον πάγκο και πως θα ήταν πολύ δύσκολο να μη γίνουν επεισόδια.

Σκεφτήκαμε να στείλουμε και μια επιστολή. Θα ήταν καλύτερο να εκκενωθεί το γήπεδο, παρά να γίνει το ματς με τον κύριο Μαρινάκη παρόντα. Αυτό το γράμμα το στείλαμε και καταλήγαμε πως δεν συντρέχει ουδείς λόγος ασφάλειας με την παρουσία του κ. Μαρινάκη στον πάγκο. Ζητήσαμε σε περίπτωση που σκοπεύουν να επιτρέψουν στον κ. Μαρινάκη να δει τον αγώνα στον πάγκο, κι όχι να σουλατσάρει, να εκκενώσουν το γήπεδο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο περιμένουν οι αρχές για να προστατέψει τους οπαδούς της και τους αντιπάλους. Έγιναν όλα αυτά τα χαριτωμένα, ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Περέιρα και ο κ. Νικοπολίδης έκαναν βόλτες. Δεν είδα καμία αστυνομία να παρεμβαίνει επειδή δεν τηρήθηκαν τα μέτρα τάξης. Σκέφτηκα να μη βγάλουμε την ομάδα να παίξει, αλλά οι αντιδράσεις θα ήταν μεγαλύτερες από τους οπαδούς μας και οι βαθμολογικές συνέπειες θα ήταν οι χειρότερες. Το είπαμε στον κ. Αρκουμάνη και μας αγνόησε. Οι αποφάσεις του δεν ήταν τυχαίες. Θα κάνουμε και μήνυση στην αστυνομία για ψευδή αναφορά πως έσκασαν δύο μολότοφ".

Το ξύλο στο ΔΣ

Στη συνέχεια ο κ. Αλαφούζος αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στο επεισοδιακό ΔΣ της Super League και κατηγόρησε ανοιχτά τη διοίκηση του συνεταιρισμού γιατί δεν καταδίκασε καν τη συμπεριφορά της πλευράς του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ άφησε αιχμές για "συνεργασία" Ολυμπιακού και ΟΦΗ.

"Στη Super League αρχίσαμε μια συζήτηση για θέματα ΟΠΑΠ και εκφράστηκαν ανησυχίες κατά πόσο ένας παράγοντας να είναι και μέτοχος στον οργανισμό. Μετά την εισήγηση του κ. Μαρινάκη δεχτήκαμε τη συνηθισμένη επίθεση από τον ΟΦΗ, γιατί ζητάμε να μην είμαστε εμείς οι βλάκες και άλλες ομάδες να εξαπατούν τον κόσμο, τους ποδοσφαιριστές τους και να παίζουν το ρόλο τους στο ποδόσφαιρο με δορυφορικές προτιμήσεις. Δεχτήκαμε μια ασυνάρτητη επίθεση από τον κ. Μαχλά και ακολούθησε μια αγαστή συνεργασία με τον κ. Μαρινάκη. Είχαν κατέβει και οι δύο μαζί στο γήπεδο. Ζήτησαν να τους επιστραφούν οι βαθμοί κι εμείς δεν το δεχτήκαμε".

"Φτάσαμε στα της Λεωφόρου, όπου ο κ. Μαρινάκης είπε ότι εγώ προκάλεσα όλα τα επεισόδια κι ότι το κάναμε επειδή έχουμε κόμπλεξ για όσα έγιναν στη Ριζούπολη. Λες και έγιναν τα ίδια πράγματα. Η πρόκληση είναι σταθερή και βλακώδης. Οι τόνοι ανέβαιναν. Ο κ. Μαρινάκης μονολογούσε και μας κατηγορούσε. Μου λέει 'θες να σε πλακώσω στο ξύλο ή να σε μπουγελώσω'. Του λέω πως τα λέει όλα αυτά επειδή έχασε. Τα νερά τα έφαγε δυστυχώς ο κ. Κωστούλας. Τον έπιασαν εκεί, άρχισε ένας απίστευτος οχετός ύβρεων. Θα κοινοποιηθούν τα πρακτικά των συζητήσεων".

"Παρενέβη ο Βασίλης (Κωνσταντίνου) και του απάντησε. Υπάρχουν και όρια στο πόσο μπορεί να συγκρατηθεί κάποιος. Εκεί εμφανίστηκε ένας τύπος και με ένα κροσέ ξάπλωσε τον Βασίλη στο πάτωμα. Η Σούπερ Λίγκα δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα γι' αυτό. Ούτε έρευνα, ούτε μια ανακοίνωση. Άλλοι φοβούνται και άλλοι είναι συνεργοί της αλητείας. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί σοβαροί άνθρωποι στη Super League και αυτά τα πράγματα έχουν καταγραφεί. Αυτά τα πράγματα αρμόζουν σε εγκληματικές οργανώσεις. Έτσι ολοκληρώθηκε αυτό το επεισόδιο και μαζί η συνεδρίαση της Super League".

"Έχουμε ήδη κάνει μηνύσεις, έγινε η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά υποθέτω πως δεν βρήκαν κανέναν γιατί αλλιώς θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί. Ο κ. Κωνσταντίνου έκανε εξετάσεις και επιβεβαιώθηκαν τα τραύματα, που ακόμη και τώρα κάποιοι αμφισβητούν. Πόσο βλάκες πρέπει να είναι; Και η προπαγάνδα έχει τα όριά της. Η Σούπερ Λιγκ... κουβέντα για τα επεισόδια".

"Ο κ. Κοντονής είπε πως διακόπτεται το πρωτάθλημα και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Κυκλοφορούσαν μπράβοι έξω από τη Super League. Ανάμεσά τους κι ένας μπράβος που έχει σχέση με την εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει σχέση του κ. Μαρινάκη με παράνομες ενέργειες και με αυτόν τον μπράβο που χτύπησε τον Βασίλη".

"Η Super League δεν έκανε καμία αναφορά στο κείμενο για το νέο ΔΣ. Αυτό το χαρτί είναι αστείο. Όταν η πολιτεία λέει ότι απαιτείται αυτό το μέτρο της διακοπής, δεν μπορεί να έχει η Super League αυτό το πράγμα και να λέει ότι 'θα συζητήσουμε ανάμεσα και στα άλλα αυτό το θέμα'. Εμείς στείλαμε επιστολή αναφέροντας πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση από εκεί που την αφήσαμε και πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τη βία μέσα στο ΔΣ;".

"Κάναμε τα πάντα και μας τιμώρησαν"

Άδικη και υπερβολική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός την τιμωρία από τη λίγκα για τα επεισόδια στη Λεωφόρο, ενώ μίλησε για "προστασία" στον Ολυμπιακό σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

"Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε. Η τιμωρία είναι άδικη και ακραία λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες που κάναμε και την άρνηση των αρχών να λάβουν τα μέτρα που έπρεπε. Αν μας είχε επιβληθεί από τη Super League ή τις άλλες αμερόληπτες αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου να έρθει ο κ. Μαρινάκης και να σουλατσάρει πάνω-κάτω, θα είχαμε πάρει περισσότερα μέτρα. Δεν μας δόθηκε ούτε αυτή η δυνατότητα και παρ' όλα αυτά τιμωρηθήκαμε. Η βία είναι καταδικαστέα, βέβαια. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση για την ανομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά όποιος έχει βία, την πληρώνει, εκτός κι αν είναι ο Ολυμπιακός. Η μόνη ομάδα από την οποία δεν έχουν αφαιρεθεί βαθμοί είναι ο Ολυμπιακός. Η ιερή αγελάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που κάθε χρόνο παίρνει 50-60 εκατ. ευρώ από το Champions League και πληρώνει μπράβους. Ας μας κάνουν μήνυση".

Περιμένει... πράξεις από την κυβέρνηση

Ο Γιάννης Αλαφούζος πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση περιμένοντας να κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί για την αντιμετώπιση της βίας και της διαφθοράς, αν και κατηγόρησε τον Σταύρο Κοντονή πως με τις τοποθετήσεις του μετά τα επεισόδια στη Λεωφόρο πίεσε εμμέσως για βαριά τιμωρία στον Παναθηναϊκό.

"Υπάρχουν δύο ποινικές υποθέσεις σε εξέλιξη και οι επιπτώσεις στους εμπλεκόμενους μπορεί να είναι μεγάλες. Δεν θέλω να πω περισσότερα σε αυτή τη φάση. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη. Η αδικία απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι πως παρότι είναι μια από τις ομάδες που στηρίζουν την εντιμότητα και τους κανόνες του fair play, ο κ. Κοντονής έστρεψε όλα τα φώτα δημοσιότητας για να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός. Επηρέασε για να ληφθεί αυτή η άδικη απόφαση. Ελπίζω αυτό να έγινε απλώς από σύμπτωση. Εμείς δεν είμαστε μπαμπέσηδες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχει αθλητικό πνεύμα που είναι η πεμπτουσία του πρωταθλήματος".

"Διάβασα με ενδιαφέρον ότι ο κ. Κοντονής ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πάταξη της διαφθοράς. Τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για τη βία; Μόνο λόγια. Κατατέθηκε ένα αξιόλογο νομοσχέδιο από τον κ. Ανδριανό, αλλά δεν πρόλαβε. Αντιλαμβάνομαι πως ο κ. Κοντονής θα εφαρμόσει πολλά από αυτά. Αν ο κ. Κοντονής προχωρήσει σε αυτά που λέει, χαλάλι η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα. Θα δώσουμε μάχη για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την έφεση και να πάρουμε πίσω τους βαθμούς μας".

Πάντως θεωρεί πως η αναβολή του πρωταθλήματος από μόνη της δεν βοηθά σε κάτι. "Το θέμα της αναβολής για μια εβδομάδα είναι ημίμετρο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα έχει αλλάξει. Εμείς θα ζητήσουμε την απόλυτη εφαρμογή των νόμων προτού δεχτούμε να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα. Ανοίξαμε αυτό το κουτί της Πανδώρας, να δούμε τι θα βγει".

Όσο για το αν ο Παναθηναϊκός θα φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό, είπε: "Ο κ. Κοντονής είναι ο αρμόδιος που ασχολείται με το θέμα. Αν πηγαίναμε στον πρωθυπουργό θα ήταν περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού".

"Αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής με τις υποσχέσεις της, θα το δούμε. Μπορεί ο κ. Κοντονής και η σημερινή κυβέρνηση να είναι σαν τους προηγούμενες. Ελπίζω να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ολοκληρώσει την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Αισιοδοξώ, αλλά έχω υπάρξει αισιόδοξος κι άλλες φορές και την έχω πατήσει".

"Αδιαφάνεια..."

Φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη διαιτησία και τα άλλα ποδοσφαιρικά όργανα που κατ' επανάληψη έχει επικρίνει για τη λειτουργία τους η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

"Τις διαιτησίες τις βλέπετε όλοι. Συγκεκριμένοι διαιτητές, σφυρίζουν συγκεκριμένα παιχνίδια με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θυμίζω τον τελικό Κυπέλλου που χάρισε τον τίτλο στον Ολυμπιακό και τον στέρησε από μια επαρχιακή ομάδα.

Ο κ. Σπάθας σφύριξε πάλι φέτος τον Αστέρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αντιδρά περισσότερο η συγκεκριμένη ομάδα. Υπάρχει απόλυτη αδιαφάνεια στη διαιτησία. Οι παρατηρητές δεν ξέρουμε τι γράφουν στις εκθέσεις τους και δεν μας τις δίνουν. Οι πειθαρχικές διαδικασίες κινούνται κυρίως, σχεδόν αποκλειστικά, από αυτές τις εκθέσεις. Εδώ υπάρχει θέμα λειτουργίας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το ίδιο ισχύει για τους διαιτητές. Είναι απόλυτα αδιαφανής η διαδικασία εκλογής και βαθμολόγησης των διαιτητών. Το παράδειγμα είναι ο τραυματισμός του Γλύκου στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ κι εμείς... Και να πω και για τον ΟΦΗ, πριν δέκα μέρες; Εκεί μας προστάτευσε η αστυνομία, τραυματίστηκε ο κ. Παπαβασιλείου και είχαμε 20.000 πρόστιμο και μια αγωνιστική. Συγκρίνετε πράγματα και καταστάσεις".

"Είμαστε η καλύτερη ομάδα"

Ο Γιάννης Αλαφούζος ανέφερε πως ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα και πως αν δεν πάρει το πρωτάθλημα θα πρόκειται για αλλοίωση.

"Όλα τα σκεφτόμαστε. Εδώ που έχουμε φτάσει, κανείς πρέπει να σκέφτεται τα πάντα. Ήδη αντιδράμε. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, να κυνηγάμε τη διαφθορά και να την αποκαλύπτουμε. Αναλαμβάνουμε το κόστος γι' αυτό. Ο Παναθηναϊκός έχει την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα κι αν δεν ήταν η συμπάθεια των διαιτητών στον Ολυμπιακό και η αντιπάθειά τους προς τον Παναθηναϊκό, θα ήμασταν πρώτοι στη βαθμολογία. Με τη δική μας φιλοσοφία συνεχίζουμε στο δρόμο μας. Βγάζουμε παιδιά από τις ακαδημίες μας και αποκτούμε καλούς ξένους παίκτες και του χρόνου θα το κάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Αν ο Παναθηναϊκός δεν πάρει φέτος το πρωτάθλημα, θα οφείλεται σε αλλοίωση".

"Η απογοήτευση κάνει τους παίκτες κι εμένα πιο δυνατούς. Είμαι σε επαφή με τους ποδοσφαιριστές. Δεν θεωρώ πως χρειάζεται να τους κάνω ομιλία. Μιλάω μαζί τους, αλλά σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαστε ενωμένοι, δυνατοί και-επαναλαμβάνω-η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα".

Ξεχωριστό πρωτάθλημα;

Η αποκάλυψη ήταν πως υπάρχει σκέψη ακόμη και για δημιουργία ξεχωριστής λίγκας.

"Υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ ομάδων που έχουν θιγεί. Συγκεκριμένα με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Αλλά είναι μια συνεργασία ευκαιριακή, σε συγκεκριμένα θέματα, γιατί δεν παύουμε να είμαστε ανταγωνιστές. Αυτό δεν παύει να σημαίνει πως έχουμε κοινά συμφέροντα, όπως την αντιμετώπιση αυτού του συστήματος που υπάρχει στο ποδόσφαιρο".

"Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και άλλες ομάδες θα μπορούσαν να φύγουν από το πρωτάθλημα. Έχουν συζητηθεί, αλλά δεν είναι αποφάσεις. Υπάρχουν και κάποια όρια. Θα μπορούσαμε να φύγουμε, να φτιάξουμε ένα πρωτάθλημα, εκτός UEFA. Ούτως ή άλλως το πρωτάθλημα το παίρνει ο Ολυμπιακός και βγαίνει στο Champions League. Να τους αφήσουμε να παίζουν μόνοι τους, με τον Πλατανιά, τον Εργοτέλη και τον Τύρναβο, με τους οποίους μιλάνε στα πακιστανικά τηλέφωνα".

Τέλος, για την πρόσφατη κατάθεσή του ως μάρτυρας για την εγκληματική οργάνωση, είπε: "Αφού με είδατε και κλήθηκα σαν μάρτυρας, προφανώς και υπάρχει εξέλιξη".