O Ανιέλι, ο Ολυμπιακός, η επιστροφή στην Ιταλία

Είναι πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες ιταλικές ομάδες. Ο λόγος για τον Αντρέα Ανιέλι. Όραμά του να επαναφέρει τη Γιούβε στην τροχιά των πρωταθλητών, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη στη διάρκεια επίσημου γεύματος που παράθεσε η πλευρά των ερυθρολεύκων στον πρόεδρο της ιταλικής ομάδας και σε πέντε μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

Ο Ανιέλι αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός τόσο για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, όσο και επί επαγγελματικών θεμάτων. Σημειωτέον και οι δύο ομάδες συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσα από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, εξελίξεις, στις οποίες όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, αναμένεται να έχει ρόλο ο Ανιέλι, τόσο λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Γιουβέντους, όσο και λόγω της θέσης της ομάδας στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Παρά το γεγονός ότι για τους περισσότερους Έλληνες, ο πρόεδρος του ιταλικού συλλόγου είναι λιγότερο γνωστός από τους θρυλικούς προγόνους του, ο ίδιος φιλοδοξεί να συνεχίσει την παράδοση που θέλει την οικογένεια Ανιέλι να είναι στενά συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ιστορία των "μπιανκονέρι".

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του πριν από ένα μήνα, όταν έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στο Κοβερτσιάνο, όπου ερωτηθείς για την πορεία της Γιουβέντους ανέφερε: " Ο γάμος των Ανιέλι με τη Γιουβέντους θα διαρκέσει για πάντα. Είμαστε η οικογένεια με την πιο μακρόχρονη παρουσία, παγκοσμίως, σε μια ποδοσφαιρική ομάδα και δεν βλέπω γιατί να σταματήσει αυτό. Οι Ανιέλι είμαστε στη Γιουβέντους για 91 χρόνια και συνεχίζουμε".

Ο 39χρονος Αντρέα γεννήθηκε στο Τορίνο το 1975. Είναι γιος του Ουμπέρτο Ανιέλι, επιχειρηματία, πρώην γερουσιαστή και πρώην προέδρου της Γιουβέντους την περίοδο 1970 - 1976. Μητέρα του ήταν η Ντόνα Αλέγκρα Καράτσιολο ντι Καστανιέτο, κόρη του Φίλιππο Καράτσιολο, πρίγκηπα του Καστανιέτο και δούκα του Μελίτο. Τίτλους, τους οποίους, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φέρει μέχρι και σήμερα.

Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο και συνέχεια στην Οξφόρδη, δεν επέστρεψε στην Ιταλία, καθώς πέρασε αρκετά χρόνια στην Ελβετία, εργαζόμενος στο τμήμα προώθησης εμπορικών προϊόντων με το σήμα της Ferrari. Για ένα χρονικό διάστημα έφυγε εντελώς από τον όμιλο, και εντάχθηκε στο δυναμικό της καπνοβιομηχανίας Phillip Morris International στη Λοζάνη. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα του, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Μπάγια και τον Τζιάκομο Ντάι. Το 2010 εγκτέλειψε την απασχόλησή του εκτός Ιταλίας και επέστρεψε μετά από παράκληση του πρώτου του ξαδέλφου, Τζον Ελκάν, ο οποίος του προσέφερε την προεδρία της Γιουβέντους και μια θέση στα Δ.Σ. των Fiat και Exor. Έτσι, ο νεαρός Αντρέα έγινε μόλις ο τέταρτος Ανιέλι που ανέλαβε τα ηνία της Γιουβέντους στα 91 χρόνια που η οικογένεια ελέγχει την ομάδα.