BBC: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το πιο άγριο ευρωπαϊκό ντέρμπι

“Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το πιο άγριο ντέρμπι της Ευρώπης;”, διερωτάται σε εκτενές ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC, κάνοντας αναφορές σε περιστατικά βίας που στιγμάτισαν τις πρόσφατες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων, με το χαρακτηριστικό υπότιτλο: “Μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα και συγκρούσεις. Και αυτά μόνο μέσα στο γήπεδο”.

Το άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο θάνατο ενός οπαδού του Παναθηναϊκού το 2007 κατά τη διάρκεια συμπλοκής με οπαδούς του Ολυμπιακού, καθώς και στο πιο πρόσφατο περιστατικό με τη ρίψη αντικειμένου που χτύπησε τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αναστασίου, τον περασμένο Μάρτιο.

“Οι οπαδοί είναι φανατικοί”, δηλώνει στο BBC ο Ματ Ντάρμπισιρ, που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό από το 2009 ως το 2011, και μάλιστα πέτυχε και γκολ σε αγώνα κατά του Παναθηναϊκού. “Την εβδομάδα του ντέρμπι, σου λένε όλοι 'πρέπει να κερδίσετε, και αν δεν μπορείτε να κερδίσετε, τότε προς Θεού μη χάσετε'. Σκέφτονται 'ακόμα κι αν δεν κερδίσουμε κανένα τρόπαιο, πρέπει να κερδίσετε αυτό το ματς'”, προσθέτει, ενώ αναφερόμενος στο γκολ που πέτυχε κατά του Παναθηναϊκού θυμάται: “Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό το γκολ με τον Παναθηναϊκό. Έγινε η σέντρα μέσα στην περιοχή και με κεφαλιά έστειλα την μπάλα προς το τέρμα. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε και σκόραρα με σουτ στην κίνηση. Ακόμα παίρνω μηνύματα από οπαδούς του Ολυμπιακού γι' αυτό το γκολ”.

Ένας άλλος Άγγλος, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Λιουκ Στιλ, διηγείται στο BBC την εμπειρία του από το πρώτο ματς στο οποίο αγωνίστηκε με τους “πρασίνους”, κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου:

“Ήταν εχθρική η ατμόσφαιρα, υπήρχαν πολλές φωτοβολίες. Τρόμαξα όταν το πρώτο καπνογόνο έπεσε κοντά μου, αλλά σύντομα το συνηθίζεις. Είναι κάτι παραπάνω από ποδόσφαιρο για τους οπαδούς, είναι σχεδόν σαν θρησκεία. Αλλά είμαι έτοιμος γι' αυτό, απλά θέλω να παίξω σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια”.

Για την επιλογή του να δεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού, αντί για τις προτάσεις που είχε από ομάδες της αγγλικής Championship, ο Στιλ αναφέρει: “Ήμουν στην Μπάρνσλεϊ για έξι χρόνια και είχα βολευτεί κάπως, ήθελα να νιώσω λίγο φόβο και να είμαι έξω από τα νερά μου για λίγο”.

“Την Κυριακή στο στάδιο Καραϊσκάκη μάλλον θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία του Στιλ”, σχολιάζει με νόημα το BBC.