Αλλάζουν τα γκρουπ δυναμικότητας στο Champions League

Στην UEFA το συζητούσαν από καιρό και τελικά, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Πέμπτης τις αλλαγές στο σχηματισμό των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Οι αλλαγές αφορούν τον καταρτισμό των τεσσάρων γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία προκύπτουν οι οκτώ όμιλοι της πρώτης -κύριας- φάσης του θεσμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται να ισχύσουν από την αμέσως επόμενη σεζόν, δηλαδή την αγωνιστική περίοδο 2015/16.

Η βασική αλλαγή έχει να κάνει με τον καταρτισμό του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, αυτού δηλαδή των ομάδων επικεφαλής ομίλων.

Στο γκρουπ αυτό, εφεξής, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα μπαίνουν ο κάτοχος του τροπαίου της προηγούμενης χρονιάς και οι επτά πρωταθλητές των πρώτων επτά χωρών της ειδικής βαθμολογίας της UEFA (UEFA Coefficients).

Συνεπώς, για τους επικεφαλής ομίλου, θα αποσυνδεθεί η ειδική τους βαθμολογία και θα ισχύει για αυτούς η θέση της χώρας, στην οποία κατέκτησαν το πρωτάθλημα, στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

Γίνεται αντιληπτό ότι η αλλαγή αυτή, ακόμη κι αν δεν επεκταθεί και στα υπόλοιπα τρία γκρουπ δυναμικότητας, θα επηρεάσει πολύ τη σύνθεση των ομίλων και θα κάνει ουσιαστικά ακατόρθωτο στόχο την πρόκριση στη φάση των 16 για ομάδες του τρίτου ή του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας.

Αν, για παράδειγμα, η Μπάγερν Μονάχου κατακτήσει τη Bundesliga, η Ντόρτμουντ θα βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ, αν η Τσέλσι κατακτήσει την Premier League, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι θα βρίσκονται στο δεύτερο, αν η Ατλέτικο Μαδρίτης κατακτήσει την Primera Division, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα θα βρίσκονται στο δεύτερο...

Και πώς να βρεθείς, υπό αυτές τις συνθήκες, στους δύο πρώτους του ομίλου σου...