Στέλεχος FIFA: Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δε θα γίνει στο Κατάρ

Ορατό είναι το ενδεχόμενο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να μη διεξαχθεί τελικά στο Κατάρ, μετά τις αποκαλύψεις του εκτελεστικού μέλους της FIFA, Τέο Ζβάντζιγκερ.

Ο Ζβάντζιγκερ μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και το είπε με βεβαιότητα: "Η γνώμη μου είναι ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δε θα γίνει στο Κατάρ".

Παράλληλα, το εκτελεστικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αιτιολόγησε την ενδεχόμενη απόφαση της FIFA, με τις αποτρεπτικές για ποδόσφαιρο θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα το καλοκαίρι.

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δείχνουν έτσι ότι υποχωρεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί τελικά το Μουντιάλ του 2022 στη μέση της αγωνιστικής περιόδου, τον Ιανουάριο δηλαδή του μουντιαλικού έτους.

"Οι γιατροί δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων υπό τέτοιες συνθήκες", πρόσθεσε ο Ζβάντζιγκερ.

Πάντως, το Κατάρ ακόμη υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες μέσα στα γήπεδα είναι βιώσιμες, με βάση εξελιγμένες τεχνολογίες που αλλάζουν θερμοκρασία στον αέρα και υπόσχεται την εγκατάστασή τους στα γήπεδα, στον αγωνιστικό χώρο, τα αποδυτήρια, τα προπονητήρια, τις κερκίδες, τους διαδρόμους και τις μπουτίκ των σταδίων.

Ο Τέο Ζβάντζιγκερ, πάντως, επιβεβαίωσε με σιγουριά ότι υπάρχει ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες και την υγεία των ποδοσφαιστών, όλων των μελών των ομάδων που θα προκριθούν στην τελική φάση, αλλά και των οπαδών.

"Μπορεί να είναι σε θέση να κρυώσουν τα στάδια, αλλά το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα μεγάλο γεγονός και δε λαμβάνει χώρα μόνο μέσα σε αυτά. Φίλαθλοι από όλον τον κόσμο ταξιδεύουν στη χώρα διεξαγωγής του και θα ζουν για μέρες εκεί. Η πολλή ζέστη αποτελεί πρόβλημα που απειλεί την καθημερινότητά τους και άρα τη ζωή τους. Αν υπάρχει ανθρώπινη απώλεια, ένας Εισαγγελέας οποιασδήποτε χώρας θα διατάξει έρευνα και εξέταση για να βρεθούν οι υπεύθυνοι και οι ηθικοί αυτουργοί, οπότε η FIFA δε θέλει με τίποτα να βρεθεί σ' αυτή τη θέση", εξήγησε το μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.