Τα πλάνα Σάντος και το προφίλ της Κόστα Ρίκα

Παρά το γεγονός ότι η Εθνική μας δεν είναι το φαβορί για το παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με τον Σάντος όλα τα ενδεχόμενα στη συγκεκριμένη φάση παραμένουν ανοιχτά. 

Όπως πιστεύει ο ο Πορτογάλος, σε αυτή την αναμέτρηση δεν έχει κάποια ομάδα το αβαντάζ για την πρόκριση. "Δεν είμαστε το φαβορί, δεν υπάρχει φαβορί σε αυτό το ματς. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η Κόστα Ρίκα γιατί παίζει καλά στην κόντρα επίθεση", δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός. 

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Ορέστης Καρνέζης  έβγαλε χωρίς πρόβλημα την προπόνηση της Πέμπτης και έτσι ο Φερνάντο Σάντος θα τον έχει στη διάθεση του για το ματς με την Κόστα Ρίκα. 

Η ομάδα του Τζόελ Κάμπελ παρατάσσεται με σύστημα 5-4-1 κάτι που σημαίνει ότι παρουσιάζει αρκετά κοινά με τον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής Ελλάδος. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι οι Κοσταρικανοί ψάχνουν και αυτοί τους κενούς χώρους στην κόντρα. 

Στα περισσότερα παιχνίδια αμύνονται μαζικά όπως και η Εθνική με πέντε παίκτες πίσω με τους δύο πλάγιους μπακ, Γκαμπόα και Ντιάζ να μην ανεβαίνουν πολύ συχνά. Οι δύο ακραίοι της μεσαίας γραμμής, Ρουίζ και Μπολάνος προσπαθούν να στηρίξουν τον Κάμπελ στην επίθεση, οπότε το σχήμα γίνεται κάτι σαν 5-2-3. 

Στα μειονεκτήματα των Κοσταρικανών είναι πως όταν βγαίνουν από την εστία του Νάβας και επιχειρούν να ανεβαίνουν ψηλά, υπάρχουν κενοί χώροι στην πλάτη της άμυνας - για μεγάλες, μακρινές μπαλιές. Πρόκειται για καίριο σημείο που η «γαλανόλευκη» θα πρέπει να επωφεληθεί, με καλά τρεξίματα και σωστές τοποθετήσεις στον τομέα της ανάπτυξης.