Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού: Σχέδια, όνειρα, κίνητρα και ενδεκάδες

Όλα για όλα στη Φορταλέζα. Η Ελλάδα αγωνίζεται με την Ακτή Ελεφαντοστού στο στάδιο Καστελάο και ελπίζει να είναι εκείνη που θα ακολουθήσει την Κολομβία στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τον ίδιο στόχο έχει και η Ακτή Ελεφαντοστού και οι παίκτες της ομάδας του Σαμπρί Λαμουσί θέλουν να αφιερώσουν την πρόκριση στον Ιμπραΐμ Τουρέ, τον αδερφό των Γιαγιά και Κόλο Τουρέ που έφυγε από τη ζωή.

Τα αδέρφια του δεν πήγαν στην κηδεία του και έμειναν για να βοηθήσουν την εθνική τους ομάδα. Στην Ακτή Ελεφαντοστού αρκεί και η ισοπαλία για να προκριθεί, φτάνει να μην κερδίσει η Ιαπωνία. Σ' εκείνη την περίπτωση, η πρόκριση θα παιχτεί στη διαφορά των τερμάτων.

Τα σχέδια του Σάντος

Τον Πορτογάλο προπονητή έχει προβληματίσει αρκετά το γεγονός ότι η Ελλάδα αδυνατεί να κρατήσει περισσότερο τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και ψάχνει τη σολομώντειο λύση για την ενδεκάδα.

Ο Γιάννης Φετφατζίδης φαίνεται να χάνει τη θέση του στην ενδεκάδα και πιθανότατα θα τον αντικαταστήσει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, που φαίνεται ότι επανέρχεται στο αρχικό σχήμα και όχι ο Σάμαρης, ο οποίος φαινόταν να έχει προβάδισμα μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Σάντος θέλει να κάνει επιθετικότερη την Εθνική και το deja vu του γκολ του Σαλπιγγίδη από το ματς με τη Νιγηρία το 2010, στη μοναδική μέχρι σήμερα νίκη της Ελλάδας στο Μουντιάλ, φαίνεται να τον εμπνέει.

Τη θέση του Κατσουράνη στη μεσαία γραμμή, αναμφίβολα πια, θα πάρει ο Γιώργος Καραγκούνης.

Από τον τελευταίο νικηφόρο αγώνα της εθνικής Ελλάδος, λοιπόν, σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, κόντρα σε μια άλλη αφρικανική ομάδα, τη Νιγηρία, η γαλανόλευκη θα έχει πέντε ίδιους παίκτες, αν αγωνιστεί και ο Φάνης Γκέκας: Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης οι άλλοι τέσσερις (αλλαγή μπήκε ο Σαμαράς).

Συμπερασματικά, για την Ελλάδα θα αγωνιστούν: Ορέστης Καρνέζης, Βασίλης Τοροσίδης, Χοσέ Χολέμπας, Κώστας Μανωλάς, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Παναγιώτης Κονέ, Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Καραγκούνης, Γιώργος Σαμαράς, Δημήτρης Σαλπιγγίδης και Φάνης Γκέκας.

Πώς θα παραταχθεί η Ακτή Ελεφαντοστού

Για την Ακτή Ελεφαντοστού θα απουσιάσει ο Ντιντιέ Ζοκορά, λόγω καρτών και τη θέση του θα πάρει ο Κόλο Τουρέ. Οι υπόλοιποι έντεκα πιθανότατα θα είναι οι Μπουμπακάρ Μπαρί, Σερζ Οριέρ, Σολ Μπαμπά, Αρτούρ Μποκά, Σερζ Ντιέ, Γιαγιά Τουρέ, Μαξ Γκραντέλ, Βιλφρέντ Μπονί, Ζερβινιό και είτε ο Τσεΐκ Τιοτέ, από τον οποίο είναι απογοητευμένος ο Λαμουσί, λόγω κακής απόδοσης, ή ο Σάλομον Καλού, με τον Γκραντέλ να γυρίζει πιο πίσω.

O Λαμουσί δεν αποκάλυψε, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, αν σκοπεύει να βάλει και τον Ντρογκμπά στο αρχικό σχήμα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Υπάρχει, βέβαια και η περίπτωση της έκπληξης, με τη χρησιμοποίηση και του Κονστάντ Τζάκπα, για ένα πιο αμυντικό σχήμα, μιας και στην Ακτή του Ελεφαντοστού αρκεί και η ισοπαλία για την πρόκριση (εκτός... θαύματος, νίκη δηλαδή της Ιαπωνίας επί της Κολομβίας με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά).

Ωστόσο, τέτοιες τακτικές είναι "δίκοπο μαχαίρι" για τις ομάδες.