Λυμπερόπουλος: Ο τελευταίος των Ελλήνων σκόρερ

Κανείς Έλληνας σκόρερ δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ από την σεζόν 2006-07 όταν το έκανε ο Λυμπερόπουλος με 18 γκολ. Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου, Αθανασιάδης και Παπαδόπουλος έφτασαν κοντά έκτοτε αλλά δεν τα κατάφεραν.

2006-07: «Λύμπε» ο τελευταίος των πρώτων σκόρερ

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος πραγματοποιεί μεγάλη χρονιά με την ΑΕΚ και με 18 γκολ την οδηγεί μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κι όμως ο τελευταίος Έλληνας που βγήκε πρώτος σκόρερ, έχοντας αφήσει πίσω του παίκτες όπως ο Ριβάλντο, ο Σαλπιγγίδης, ο Μίετσελ, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος κι ο Σέρχιο Κόκε ολοκλήρωσε την καριέρα του χωρίς τον τίτλο του πρωταθλητή.

2007-08: Ο «Σάλπι» κρατά την ελληνική σημαία ψηλά

Με τα χρώματα του Παναθηναϊκού ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κάνει μια πολύ καλή χρονιά σε προσωπικό επίπεδο πετυχαίνοντας 15 γκολ. Δύο λιγότερα από τον Κοβάσεβιτς και τέσσερα λιγότερα από τον Μπλάνκο. Οι πράσινοι έμειναν και τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή που κατέκτησε ο Ολυμπιακός με την πολύκροτη υπόθεση «Βάλνερ» να αφήνει το στίγμα της εκείνη την σεζόν.

2008-09: Φτωχό σε Έλληνες σκόρερ το πρωτάθλημα

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήταν ο μόνος αξιόπιστος Έλληνας σκόρερ του πρωταθλήματος καθώς με δέκα γκολ ήταν και πάλι τρίτος πίσω από Μπλάνκο και Γκαλέτι. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι ήταν και ο μόνος Έλληνας στις πρώτες 16 θέσεις του πίνακα των σκόρερ.

2009-10: Ο τίμιος κύριος Μπάρκογλου στη σκιά του Σισέ

Τα 23 γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ ασφαλώς και ήταν αξεπέραστα για κάθε άλλον ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος. Ούτε καν κατά προσέγγιση δεν υπήρξε αντίζηλος του Γάλλου σούπερ σταρ. Μάλιστα ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος και πρώτος Έλληνας ήταν ο Γιώργος Μπάρκογλου του Λεβαδειακού ο οποίος πέτυχε 11 γκολ , όσα είχαν και οι Γιάκομπ και Κάμπορα.

2010-11: Στα χρόνια του Μήτρογλου

Σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό ο πρώτος Έλληνας σκόρερ του πρωταθλήματος να έχει 9 γκολ. Ωστόσο ήταν η πρώτη χρονιά που ο Κώστας Μήτρογλου πήρε κάποιες ευκαιρίες και μας έδειξε τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Κι όμως ο επιθετικός του Ολυμπιακού ήταν στην έκτη θέση πίσω από τους Σισέ, Μιραλάς, Φουστέρ, Τζιμπούρ και Ονουάτσι και ο μόνος Έλληνας μέσα στην πρώτη δεκάδα.

2011-12: Ατρομήτρογλου

Δανεικός στον Ατρόμητο ο «Κωστάκης» πήγε και οδήγησε τον Ατρόμητο στην πιο ψηλή του πτήση μέχρι την επόμενη. Με 16 γκολ στη πιο παραγωγική του χρονιά, έσπαγε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο κι έβγαλε τον Ατρόμητο στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια. Τα 16 γκολ ήταν και ότι πιο κοντινό στα 18 του Λυμπερόπουλου Στην πρώτη δεκάδα συναντήσαμε και τον Στέφανο Αθανασιάδη με 12 γκολ.

2012-13: Ο Κλάους και οι θετικές επιδράσεις της κρίσης

Ο Στέφανος Αθανασιάδης πέτυχε 14 γκολ. Έξι λιγότερα από τον Τζιμπούρ. Στα θετικά ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είδαμε τέσσερις Έλληνες στην πρώτη δεκάδα. Πρόκειται για τους Μήτρογλου, Παπαδόπουλο και Σαλπιγγίδη που τελείωσαν την χρονιά με 11 γκολ.

2013-14: Στον αστερισμό του «Παπ» και του «Μητρογκόλ»

Η σεζόν που μόλις τελείωσε βρήκε τον Παπαδόπουλο και τον Μήτρογλου να μοιράζονται την πρώτη θέση με 14 γκολ. Βέβαια ο Μητρογκόλ πέτυχε τα 14 γκολ μέχρι τον Δεκέμβριο αναγκάζοντας την Φούλαμ να δαπανήσει 15 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Θα μείνουμε πάντα με την απορία τι θα είχε γίνει αν ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού είχε ολοκληρώσει την χρονιά στα ερυθρόλευκα και φυσικά δεν είχε τραυματιστεί. Η λογική λέει ότι θα μας έκανε να ξεχάσουμε την χρονιά του Λυμπερόπουλου.

Στα 14 γκολ και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναγεννήθηκε πέρσι στον Πανθρακικό, φέτος στον Ατρόμητο έκανε την δεύτερη πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του, μετά από τα 17 γκολ που είχε πετύχει τη σεζόν 2003-04 με τον Παναθηναϊκό οδηγώντας το τριφύλλι στο νταμπλ. Ήταν τότε η πρώτη χρονιά που είχε αναδειχτεί κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Η δεύτερη ήταν πέρσι φορώντας τν φανέλα του Πανθρακικού.

Πάντως ο πρώτος σκόρερ ήταν και πάλι ξένος. Ο Εστεμπάν Σολάρι με 16 γκολ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ ενώ τον ακολούθησαν οι Μπεργκ και Μπεν με 15. Αραβίδης, Μάντζιος και Πετρόπουλος με 12 γκολ μπήκαν στην πρώτη δεκάδα.

πηγή: novasports.gr