Οι δύο διάσημοι Τούρκοι ποδοσφαιριστές που εμφανίστηκαν στο Survivor

Ο Ιλχάν Μανσίζ και ο Σερχάτ Ακίν συμμετείχαν στη δοκιμασία που έφερε αντιμέτωπους τους Ελληνες και τους Τούρκους στο δημοφιλές reality

Δύο πασίγνωστοι Τούρκοι ποδοσφαιριστές συμμετέχουν στη χώρα τους στο τηλεπαιχνίδι Survivor. Ο Ιλχάν Μανσίζ και ο Σερχάτ Ακίν εμφανίστηκαν και στους δικούς μας τηλεοπτικούς δέκτες, στο πλαίσιο δοκιμασίας που έφερε αντιμέτωπους τους Ελληνες και τους Τούρκους στο δημοφιλές reality. 

Οι παλαιότεροι θυμούνται περισσότερο τον Ιλχάν Μανσίζ, τον επιθετικό της Μπεσίκτας που έγινε εθνικός ήρωας το 2002. Τότε, στους προημιτελικούς του Μουντιάλ εναντίον της Σενεγάλης, μπήκε ως αλλαγή και πέτυχε το «χρυσό γκολ» με το οποίο η Τουρκία πέρασε στους «4» στην κορυφαία διάκριση της Ιστορίας της. Εχασε 1-0 από την μετέπειτα θριαμβεύτρια, Βραζιλία, όμως στον «μικρό» τελικό νίκησε την (συν)διοργανώτρια Νότια Κορέα 3-2, πάλι με δύο γκολ του Ιλχάν! Πρώτος σκόρερ της Τουρκίας σε εκείνη τη διοργάνωση, είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται κατακόρυφα.

Είναι γεννημένος στο Κέμπτεν της Γερμανίας το 1975, έκανε σπουδαία καριέρα στη Σαμσουνσπόρ και τη Μπεσίκτας και γενικά απολαμβάνει το status της διασημότητας στην Τουρκία. Το συντηρεί, ασφαλώς, και ο ίδιος αφού το Survivor δεν ήταν το πρώτο reality στο οποίο συμμετείχε. Το 2013 ήταν ο νικητής στο Buzda Dans, τηλεοπτικό σόου με καλλιτεχνικό πατινάζ! Μάλιστα ήταν τόσο καλός με την παρτενέρ του, Ολγα Μπεσταντίγκοβα, που συμμετείχαν σε προκριματικά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι (2014) χωρίς επιτυχία.

Γεννημένος στη Γερμανία (Μπράτεν) το 1981 είναι και ο δεύτερος Survivor Τούρκος ποδοσφαιριστής, ο Σερχάτ Ακίν. Οχι τόσο διάσημος όσο ο Ιλχάν, όμως η φήμη του ως ταλέντο ήταν μεγαλύτερη. Βασικό στέλεχος όλων των «μικρών» εθνικών ομάδων, έπάιξε και 16 φορες (3 γκολ) με τη «μεγάλη». Μάλιστα, είχε μπει ως αλλαγή στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα Ελλάδα-Τουρκία 0-0 στο «Καραϊσκάκη» τον Σεπτέμβριο του 2005. Η καριέρα του ήταν κάτι παραπάνω από αξιόλογη στην πρώτη δεκαετία του αιώνα όταν έπαιξε με τη Φενέρμπαχτσε (2000-2005) και την Αντερλεχτ (2005-2008) στις οποίες ήταν βασικός και αναντικατάστατος.

Τρεις φορές πρωταθλητής Τουρκίας, μία πρωταθλητής Βελγίου, πολλές συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης και γενικά ήταν ένας πολύ καλός ακραίος επιθετικός. Ταλαιπωρήθηκε, όμως, από τραυματισμούς κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει πολλές ομάδες όσο όδευε προς την ολοκλήρωση της καριέρας του, πριν ακόμα κλείσει τα 33.