Πρώτη νίκη στην Α1 μετά από επτά χρόνια για την ΑΕΚ

Η προσμονή του κόσμου της ΑΕΚ έκανε ακόμη και το αχανές ΟΑΚΑ «καυτή» έδρα και ώθησε την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου στην πρώτη της νίκη στην Α1 με 77-64 επί του Πανιωνίου για τη δεύτερη αγωνιστική.

Περισσότεροι από 6.000 φίλοι της «Ένωσης» είδαν την ομάδα τους να κυριαρχεί στο πρώτο μέρος και να ξεφεύγει με 20, η ζώνη των «κυανέρυθρων» που έγιναν… ομάδα μέσα σε λίγες μέρες έφερε τη μείωση της διαφοράς μέχρι τους επτά, αλλά οι γηπεδούχοι άντεξαν και πανηγύρισαν τη νίκη στο πρώτο τους ματς ως γηπεδούχοι στο ΟΑΚΑ μετά από επτά χρόνια.

Πρώτος σκόρερ ο Ντούσαν Σάκοτα με 18 πόντους για τους νικητές, ο Βασίλης Ξανθόπουλος είχε 16 για τους ηττημένους.

Το ματς

Ράιτ, Κάιλς, Σάκοτα, Κασελάκης και Σαρικόπουλος ήταν η πρώτη πεντάδα της ΑΕΚ, ενώ για τον Πανιώνιο ξεκίνησαν Ξανθόπουλος, Βεργίνης, Κορόλεφ, Φιτζπάτρικ και Γουντς. Με ώθηση από τον κόσμο της η «Ένωση» ήταν καταιγιστική στο ξεκίνημα και με 3/3 τρίποντα προηγήθηκε με 11-0 στο πρώτο δίλεπτο του αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι χρειάστηκαν τρία λεπτά για να βρουν το δρόμο προς το καλάθι με τρίποντο του Βεργίνη, αλλά στην προσπάθεια αντεπίθεσής τους (11-5) απάντησε ο Σαρικόπουλος με δύο καρφώματα και οι Κασελάκης και Μιλόσεβιτς με τρίποντα εκτοξεύοντας τη διαφορά στο 27-11. Οι «κυανέρυθροι» βελτιώνοντας την άμυνά τους και ωθώντας μέσω αυτής τους γηπεδούχους σε πολλά λάθη πλησίασαν με ένα σερί 7-0 στους εννιά (31-22), αλλά η αντίδραση της ΑΕΚ ήταν σωστή και πέτυχε δέκα αναπάντητους πόντους με τον Σάκοτα να έχει τους μισούς (41-22), ενώ έκλεισε το ημίχρονο στο +20, 47-27.

Η ζώνη του Πανιωνίου «βραχυκύκλωσε» την ΑΕΚ και με αιχμή τον Ξανθόπουλο και τα μακρινά του σουτ χρειάστηκαν λιγότερα από τέσσερα λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο για να πέσει η διαφορά στους οκτώ (50-42). Η «Ένωση» περιόρισε τη ζημιά αλλά μόνο προσωρινά (58-45), καθώς οι Νεοσμυρνιώτες με Γουντς και Κορόλεφ πλησίασαν στους επτά, 60-53. Το 7-0 των «κιτρινόμαυρων» δια χειρός Σάκοτα στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου (67-53) έδωσε ανάσα στην ΑΕΚ, ενώ ο ίδιος ήταν που φρόντισε να δίνει λύσεις στο σκοράρισμα απέναντι στον επίμονο Πανιώνιο οδηγώντας την ομάδα του με ασφάλεια στην πρώτη της νίκη στην Α1 μετά από τρία και πλέον χρόνια. Το «και ξανά-ξανά, θα γίνεις βασίλισσα» από τις κερκίδες έγραψε τον επίλογο στο ματς.

Δεκάλεπτα: 27-13, 47-27, 60-53, 77-64.

ΑΕΚ (Ζιάγκος): Παπαντωνίου 9, Κάιλς 11, Σάκοτα 18, Κασελάκης 11 (6 ριμπ.), Πολυτάρχου 6, Ράιτ 9, Ουίλιαμσον 2, Τσιάκος, Σαρικόπουλος 8 (10 ριμπ.), Μιλόσεβιτς 3, Γκούντριτζ.

Πανιώνιος (Παπαχατζής): Ξανθόπουλος 16 (5 ασίστ), Βεργίνης 8, Κουκουλάς, Σπυρόπουλος, Στρναντ 3, Σταμάτης, Γουντς 14 (9 ριμπ.), Φιτζπάτρικ 8, Κορόλεφ 15 (9 ριμπ.), Μωραΐτης.

Διαιτητές: Πηλοΐδης, Γκούμας, Παγώνης.