Οι ΗΠΑ σκέφτονται να αποσύρουν τους NBAers από την Εθνική τους

Ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο έπαιξαν οι ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ του 2014 στην Ισπανία και ήδη άρχισαν οι φωνές και οι φήμες ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας θα είναι η τελευταία που οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από ηχηρά ονόματα του κόσμου του NBA.

Οι ιθύνοντες του NBA λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις και τους φόβους των μεγαλομετόχων των ομάδων του μαγικού κόσμου του μπάσκετ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι οποίοι δε θέλουν να ρισκάρουν με τη συμμετοχή παικτών με "χρυσά συμβόλαια" σε διοργανώσεις περιορισμένης προβολής στη χώρα.

Οι Αμερικανοί μπασκετόφιλοι δεν έχουν γαλουχηθεί με το να παρακολουθούν την Εθνική ομάδα και το φρόνημά τους "ξύπνησε" μόνο μετά τις αποτυχίες στο Μουντομπάσκετ της Ινδιανάπολης το 2002 και της Ιαπωνίας (χάρη στην εθνική Ελλάδος) το 2006.

Τα summer league προπόνησης πριν την κανονική σεζόν του NBA συγκεντρώνουν στις ΗΠΑ μεγαλύτερη τηλεθέαση απ' ό,τι οι αγώνες της Εθνικής ομάδας.

Συν τοις άλλοις, η πρόθεση της FIBA να καθιερώσει προκριματικά για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ, αρχής γενομένης από τη διοργάνωση του 2019 και έπειτα, αποθαρρύνει τους Αμερικανούς να εμπλέξουν τους NBAers σε αυτή την... περιπέτεια.

Ωστόσο, πώς μπορεί να το λέει αυτό μια ομάδα που μόλις φέτος ισοφάρισε το ρεκόρ των back-to-back κατακτήσεων του Μουντομπάσκετ, το οποίο μέχρι πρότεινος κρατούσε μόνη της η Σερβία; Σίγουρα, από την άλλη, οι Αμερικανοί κατόρθωσαν να πρωτεύσουν άνετα και στις τέσσερις τελευταίες κορυφαίες μπασκετικές διοργανώσεις και από το 2005 μετρούν μόλις μία ήττα, εκείνη την ιστορική της 1ης Σεπτεμβρίου του 2006 από την Εθνική μας ομάδα, στη Σαϊτάμα.

Οι Αμερικανοί γρήγορα γίνονται υπερφίαλοι στο μπασκετικό τους πλάνο, στο οποίο βλέπουν μόνο την υπεροχή τους και κανέναν άλλον.

Άλλωστε, πρέπει να τονιστεί ότι η δική τους επιτυχία συνδυάζεται με μια μετριότητα και αστάθεια που χαρακτηρίζει τις άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ, από την Ισπανία μέχρι και την Εθνική μας, από τη γερασμένη Αργεντινή, μέχρι και την -έστω- ανανεωμένη Σερβία, που όμως δε θυμίζει την ομάδα που κέρδισε την Dream Team του 2002.

Φημολογείται ότι υπάρχει στα σκαριά πλάνο που προβλέπει ότι η Team USA θα απαρτίζεται από πρωτοετείς (rookies) ή δευτεροετείς ΝΒΑερ και τους κορυφαίους αποφοίτους κολλεγίων της χώρας.

Ποιος όμως θα μπορέσει να σβήσει τη φλόγα από την ψυχή ενός Αμερικανού σούπερ σταρ, όσα χρήματα κι αν εισπράττει, να έχει την ευκαιρία να κατακτήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο;

Αυτό, προς το παρόν, παραμένει άγνωστο...

Σε τελική ανάλυση, αυτό ήταν το μεράκι και η επιθυμία του Μπάρκλεϊ, του Τζόρνταν, του Ρόμπινσον και των λοιπών στην πρώτη -και ίσως, μόνη αυθεντική- Dream Team I στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης...