Μουντομπάσκετ 2014: Θρίαμβος των ΗΠΑ, με 129-92 επί της Σερβίας

Στο Παλάθιος Ντε Λος Ντεπόρτες της Μαδρίτης οι ΗΠΑ κέρδισαν με σκορ 129-92 τη Σερβία και αναδείχθηκαν -αήττητοι, με 9 στις 9 νίκες- Πρωταθλητές Κόσμου για το 2014, διατηρώντας έτσι τα σκήπτρα τους από το Μουντομπάσκετ του 2010 στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Η παρέα του Μάικ Σιζέφσκι, του Ντέρικ Ρόουζ, του Γκάρι Ίρβινγκ και του Κλιντ Τόμσον αιφνιδιάστηκε από τους πλάβι στο πρώτο πεντάλεπτο της πρώτης περιόδου, όμως μετά κυριολεκτικά... πάτησαν γκάζι και εξαφανίστηκαν, "χτυπώντας" κυρίως με τον Ίρβινγκ από τη γραμμή του τριπόντου.

Το παιχνίδι πήρε τυπικό χαρακτήρα ήδη από τα πρώτα 18 λεπτά και η διαφορά κυμαινόταν μεταξύ 28 και 42 πόντων. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 100 πόντους (102), ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου! Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 20 χρόνια ήταν η τελευταία φορά που ομάδα του τελικού του Μουντομπάσκετ ξεπέρασε τους 100 πόντους. Οι 129 πόντοι που πέτυχε η αμερικανική ομάδα είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε τελικό της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Οι Αμερικανοί ισοφάρισαν το ρεκόρ των Σέρβων, με back-to-back κατακτήσεις του Μουντομπάσκετ. Οι πλάβι το είχαν καταφέρει στις διοργανώσεις του 1998 και του 2002 και οι ΗΠΑ το κατάφεραν πλέον σ' εκείνες του 2010 και του 2014.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τα χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και του Λονδίνου το 2012, μετρούν τέσσερις διαδοχικές πρωτιές σε κορυφαίες διοργανώσεις και τα σκήπτρα του παγκόσμιου μπάσκετ του ανήκουν.

Κορυφαίος ήταν ο -γεννημένος στην Αυστραλία- Γκάρι Ίρβινγκ, με 26 πόντους και 6/6 τρίποντα, σε έναν αγώνα που δεν υστέρησε κανείς από το σύνολο του Σιζέφσκι, ενώ αγωνίστηκαν και οι 24 μπασκετμπολίστες!

Η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης: Μίλος Τεόντοσιτς, Γκάρι Ίρβινγκ (MVP του Μουντομπάσκετ 2014), Νικολά Μπατούμ, Πάου Γκασόλ, Κένεθ Φαρίντ.

Ο Ντέρικ Ρόουζ έγινε ο πρώτος Αμερικανός μπασκετμπολίστας με δύο συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους καλαθοσφαίρισης.

Το αύριο

Η Ελλάδα θα έχει, πάντως, να λέει, χωρίς όμως να αποτελεί δικαιολογία ότι ηττήθηκε από μια ομάδα, που έφτασε τουλάχιστον έως τον τελικό της διοργάνωσης.

Το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας κλείνει μια περίοδο εσωστρέφειας στην παγκόσμια καλαθοσφαίριση, καθώς το επόμενο, με πρώτο φαβορί και μόνη μέχρι στιγμής επίσημη υποψηφιότητά διοργάνωσής του εκείνη των Φιλιππινών, θα διεξαχθεί σε πέντε και όχι σε τέσσερα χρόνια, ώστε να πάψει να συμπίπτει με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και να διεξάγεται νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, στη διοργάνωση του 2019, θα συμμετέχουν 32 ομάδες, αντί 24 έως σήμερα (12 από την Ευρώπη, 7 από Κεντρική, Βόρεια και Νότια Αμερική, 7 από Ασία και Ωκεανία και 5 από την Αφρική), ενώ θα καταργηθεί και ο θεσμός των wild καρτών!