Οι ρατσιστές ιδιοκτήτες ομάδων στις ΗΠΑ

To αμερικανικό και παγκόσμιο κοινό που νομίζει ότι ο ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Κλίπερς, Ντόναλντ Στέρλινγκ είναι ο πρώτος ανοικτά ρατσιστής ιδιοκτήτης ομάδας δημοφιλούς και επαγγελματικού σπορ στις ΗΠΑ κάνει λάθος.

Άλλοι τέσσερις ιδιοκτήτες έχουν κατακριθεί για σχόλιά τους, στο παρελθόν. Όχι βέβαια ότι ο Στέρλινγκ πήρε ιδέες από αυτούς ή ότι δε θα προχωρούσε σ' αυτή τη φράση, αν δεν υπήρχαν άλλα παραδείγματα.

Άλλωστε, τα παραδείγματα αυτά αφορούν παλαιότερα χρόνια, στα οποία οι αντιλήψεις του κόσμου ήταν διαφορετικές στην πλειοψηφία τους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο κρούσμα στο αμερικανικό επαγγελματικό μπάσκετ.

Η Μάρτζι Σοτ, ιδιοκτήτρια των Σινσινάτι Ρεντς, ομάδας του MLB, του μπέιζμπολ δηλαδή, για 15 χρόνια, είχε πληρώσει πρόστιμο 25.000 δολάρια το 1993 για ρατσιστικά σχόλια κατά των μαύρων, των ασιατών, των ομοφυλόφιλων και των Εβραίων.

Έλεγε τους μαύρους "φρούτα με σκουλαρίκια" και τους παίκτες της "εκατομμυριούχους νέγρους".

Ο Τομ Γιόουκι των Μπόστον Ρεντ Σοξ είχε στα χέρια του τις τύχες της ομάδας από το 1933 έως το 1976. Για χρόνια δεν άφηνε έγχρωμους αθλητές να μπουν στο ρόστερ της ομάδας του και παρότι υποστήριζε ότι οι μαύροι δικαίως διώκονται από την Κου Κλουξ Κλαν, κατηγορούσε όσους τον έλεγαν ρατσιστή ότι έχουν εμπάθεια εναντίον του.

Τρίτη περίπτωση είναι ο "μοναχικός λύκος της λατρείας προς τους λευκούς" Τζορτζ Πρέστον Μάρσαλ, ο οποίος αγόρασε τους Μπόστον Μπρέιβς το 1932 και μετέφερε την ομάδα στην Ουάσινγκτον.

Αρνείτο πεισματικά να βάλει μαύρο παίκτη στην ομάδα του, μέχρι που η κυβέρνηση απείλησε να ανακαλέσει την άδεια για την έδρα των Μπρέιβς (τώρα παίζουν στην Ατλάντα).

Ο Κάλβιν Γκρίφιθ, ιδιοκτήτης των Μινεσότα Τουίνς, τους οποίους είχε αγοράσει το 1995, ως Ουάσινγκτον Σενέιτορς, σε ένα λόγο του στην πόλη Ουάσικα της Μινεσότα "πάγωσε" το κοινό που τον άκουγε: Βλέπω 15.000 μαύρους στην πόλη. Οι μαύροι δεν πρέπει να πηγαίνουν και να παρακολουθούν αγώνες μπέιζμπολ. Πρέπει να φορούν ένα δαχτυλίδι στη μέση και να διασκεδάζουν τα πλήθη, τρομάζοντας τους περαστικούς. Δε φέραμε την ομάδα στη Μινεσότα για τους μαύρους. Ήρθαμε επειδή υπάρχουν καλοί, εργατικοί, λευκοί εδώ". Αν αυτό δεν είναι ρατσιστικό παραλήρημα, τι είναι;