Παίρνουν πίσω τα μετάλλια της Πηγής Δεβετζή σε Πεκίνο και Οσάκα

Τα αποτελέσματά της ακυρώθηκαν και στους πίνακες των αποτελεσμάτων δεν υπάρχει το όνομά της - Φέρεται να έχει κάνει χρήση της ουσίας «στανοζολόλη»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Πηγής Δεβετζή που - εκτός της Οσάκα - φέρεται να βρέθηκε θετικό δείγμα της μετά από επανέλεγχο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, η Ελληνίδα αθλήτρια έχασε από την IAAF και τη ΔΟΕ τα χάλκινα μετάλλια στο τριπλούν που κατέκτησε στο Παγκόσμιο της Οσάκα το 2007 και στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008. Τα αποτελέσματά της για το παραπάνω χρονικό διάστημα ακυρώθηκαν και στους πίνακες των αποτελεσμάτων δεν υπάρχει το όνομά της. Η Δεβετζή, που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, φέρεται να έχει κάνει χρήση της ουσίας «στανοζολόλη».

Το 2010 είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό για άρνηση υποβολής σε έλεγχο ντόπινγκ (της είχε ζητηθεί το 2009 στην Ουκρανία), ενώ πριν από δέκα μήνες (Νοέμβριο) ο ΣΕΓΑΣ είχε επιβεβαιώσει το θετικό δείγμα της από το 2007 μετά από επανέλεγχο. Πριν από λίγες ημέρες το «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» δημοσίευσε ότι βρέθηκε θετικό δείγμα της και για το 2008 στο Πεκίνο και πλέον η διεθνής ομοσπονδία ακύρωσε τα αποτελέσματά της από τις δύο διοργανώσεις.

Για την ιστορία είναι η δεύτερη φορά που αφαιρείται μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από Έλληνα αθλητή μετά το χάλκινο του Λεωνίδα Σαμπάνη το 2004 στην άρση βαρών και το πρώτο από αθλητή στίβου. Η Δεβετζή στο Πεκίνο είχε πάρει το χάλκινο με άλμα στα 15.23μ, μετάλλιο που τώρα πηγαίνει στην Όλγκα Ριπακόβα από το Καζακστάν που ήταν 4η με 15.11μ. Το χρυσό παραμένει στα χέρια της Φρανσουά Μπανγκό Ετονέ (Καμερούν, 15.39μ) και το ασημένιο στην Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία, 15.32μ).

Η Δεβετζή έχει αποσυρθεί μετά το 2009 από τους στίβους, ενώ αναμένεται να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει κάνει χρήση καμίας απαγορευμένης ουσίας.

Τι απαντά ο δικηγόρος της Πηγής Δεβετζή

Σε ανακοίνωσή του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Πηγής Δεβετζή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία πειθαρχική πηγή σε βάρος της Ελληνίδας αθλήτριας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που είναι η μόνη αρμόδια να αφαιρέσει ολυμπιακό μετάλλιο, και η φερόμενη πειθαρχική κύρωση από την IAAF αφορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα το 2007, ενώ διαμηνύει πως ακόμα και αν οι πληροφορίες για πειθαρχικό αποκλεισμό της Πηγής Δεβετζή ισχύουν, η ολυμπιονίκης θα προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μ. Δημητρακόπουλου:

"Το δικηγορικό μας γραφείο χειρίζεται την υπόθεση της ολυμπιονίκου Πηγής Δεβετζή, που αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008.Προς υλοποίηση της άνω εντολής έχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι σε εξέλιξη. Κατηγορηματικά διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη Δ.Ο.Ε. , η οποία είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να αφαιρέσει το ολυμπιακό μετάλλιο από την Πηγή Δεβετζή.

Όσο αφορά τη φερόμενη επιβληθείσα πειθαρχική κύρωση από την IAAF , αυτή αναφέρεται σε γεγονότα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Οζάκα το 2007, υπόθεση με την οποία το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί και δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.

Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται απόψε στα Μ.Μ.Ε. , περί πειθαρχικού αποκλεισμού της Πηγής Δεβετζή, είναι βέβαιον ότι η ολυμπιονίκης θα ασκήσει τις έννομες δυνατότητες της ενώπιον του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS)".