Ρίο 2016: Χάλκινο το πέμπτο μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστιοπλοΐα

Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470 ανδρών της ιστιοπλοΐας

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν τελικά οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στην κατηγορία 470 ανδρών της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας ιστιοδρομίας.

Το ελληνικό δίδυμο τερμάτισε δέκατο στην τελευταία ιστιοδρομία, πίσω από τους Κροάτες, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, και τους Αυστραλούς, που κατέκτησαν το ασημένιο. Μάλιστα, οι Μάντης-Καγιαλής έδωσαν πραγματική μάχη με τους Αυστραλούς για το αργυρό μετάλλιο, όμως στάθηκαν άτυχοι καθώς χτύπησαν σε σημαδούρα λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό.

Αυτό είναι το πέμπτο μετάλλιο για τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μετά τα χρυσά του Λευτέρη Πετρούνια και της Άννας Κορακάκη, το ασημένιο του Σπύρου Γιαννιώτη και το χάλκινο της Άννας Κορακάκη.

Είναι επίσης το πρώτο ελληνικό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα από το 2008, όταν οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ίνγκλινγκ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

"Πλέον θέλουμε κι άλλα μετάλλια"

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταλλίων δήλωσαν οι χάλκινοι ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας, μιλώντας στην ΕΡΤ μετά την κατάκτηση του μεταλλίου. Παράλληλα, δήλωσαν περήφανοι και δικαιωμένοι για τη σκληρή δουλειά που τους έφερε σε αυτήν την επιτυχία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των Ελλήνων ολυμπιονικών:

Παύλος Καγιαλής: «Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον Αυστραλό πίσω μας, παλέψαμε όσο μπορούσαμε, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν νικητής στο Λονδίνο και παγκόσμιος πρωταθλητής. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς τώρα πια. Αισθανόμαστε περήφανοι, είναι η δικαίωση μιας δουλειάς που είχε πολύ κόπο και προγραμματισμό».

Παναγιώτης Μάντης: «Στην τελευταία σημαδούρα είχαμε και εμείς μια άτυχη στιγμή. Όμως, πετύχαμε τον στόχο μας και συνεχίζουμε δυνατά για το μέλλον. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, πλέον θέλουμε κι άλλα μετάλλια. Είχαμε πει ότι θα σταματήσουμε όταν χάσαμε τη πρόκριση για το Λονδίνο. Αλλά πεισμώσαμε και καταφέραμε να πάρουμε το μετάλλιο εδώ».

Συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Η κορυφαία ολυμπιακή διάκριση και επιτυχία σας, πανάξιος καρπός του συνδυασμού των επίπονων προσωπικών προσπαθειών σας και του υψηλού ήθους σας, ας είναι διαρκής ούριος άνεμος «στα πανιά σας» τόσο για την περαιτέρω αθλητική σας πορεία όσο και κατά την μετέπειτα εν γένει σταδιοδρομία σας. Θερμά συγχαρητήρια», αναφέρει σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τους χάλκινους ολυμπιονίκες του Ρίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Τα συγχαρητήριά του έστειλε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter, όπως και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοντονής: Έγραψαν τη δική τους χρυσή σελίδα

Λίγα λεπτά μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το 5ο μετάλλιο χάρισαν απόψε στην Ελλάδα οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής στην κατηγορία των 470 της ιστιοπλοΐας των ανδρών, γράφοντας με τη σειρά τους τη δική τους "χρυσή σελίδα" στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ελληνικό πλήρωμα συνέχισε τη μεγάλη παράδοση που έχει η χώρα μας στο απαιτητικό και επίπονο άθλημα της ιστιοπλοΐας, που διαχρονικά μας χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις, επιβεβαιώνοντας την αγάπη του λαού μας για τη θάλασσα και τα θαλάσσια αθλήματα.

Οι Έλληνες αθλητές της ιστιοπλοΐας διακρίθηκαν στο Ρίο δίνοντας ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο πως η Ελλάδα ανθίσταται στις δυσκολίες με επιμονή, αφοσίωση και σκληρή δουλειά.

Είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες τους αλλά και για τις απλές συμμετοχές τους, καθώς όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής μας εκπροσωπούν επάξια.

Θερμά συγχαρητήρια στους ιστιοπλόους μας, τους προπονητές τους και την ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία για την τεράστια επιτυχία τους».