Αλέξανδρος Χριστοδούλου: Τίποτα δεν είναι αδύνατο για έναν διαβητικό

Μιλώντας για την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό,

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον διαβητικό». Αυτό το μήνυμα δίνει ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, ένας 38χρονος αθλητής που ζει «συντροφιά» με τον σακχαρώδη διαβήτη από τα 14 χρόνια του. Ο σακχαρώδης διαβήτης ώθησε τον Αλέξανδρος Χριστοδούλου να ασχοληθεί συνειδητά και πιο συστηματικά με τον αθλητισμό, καταφέροντας να γίνει ο πρώτος Έλληνας διαβητικός που τερμάτισε στον αγώνα Ironman 70.3, τον Ιούλιο του 2016 στη Βουδαπέστη.

«Εμείς οι διαβητικοί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Όμως, σχεδόν κανείς διαβητικός δεν κάνει τίποτα περισσότερο από τη μισή ώρα περπάτημα που του συνιστά ο γιατρός για να αθληθεί», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Τρόπος Ζωής», την οποία διοργανώνει η Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας, στις 20 Νοεμβρίου, στις 11:00, στο Makedonia Palace. Επίσης, θα συμμετάσχει στην «Ποδηλατοδρομία για τον διαβήτη», που θα ακολουθήσει, από τις 12:30 έως τις 14:00, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Στα 14 μου διαγνώστηκε ότι έχω σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Αυτό τότε με δυσκόλεψε πάρα πολύ, γιατί έπρεπε να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω μόνος μου για την υγεία μου. Μέσω αυτού έγινα πιο δυνατός, γιατί έμαθα τι πρέπει να κάνω, πώς να το κάνω, πώς να το αντιμετωπίσω και τι αντίκτυπο έχει αυτό στους άλλους. Έπρεπε να κάνω ενέσεις. Έκανα ενέσεις στο σχολείο, αλλά ποτέ δεν είχα αρνητική αντιμετώπιση. Όσο ήμουν στο σχολείο η αντιμετώπιση ήταν εξαιρετική. Μάλιστα, σήμερα μου λένε "μα πώς μπορούσες τόσο μικρός να κάνεις ενέσεις;". Αυτό ήταν τρόπος ζωής για μένα», αναφέρει ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου.

Μιλώντας για την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, σημειώνει: «Ανέκαθεν είχα ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Ο διαβήτης, όμως, με ώθησε να ασχοληθώ συνειδητά και πιο συστηματικά. Έχω ασχοληθεί με πολλά αθλήματα, όπως το snowboard, το windsurf, το σκί, και το τρίαθλον, το οποίο περιλαμβάνει το κολύμπι, την ποδηλατοδρομία και το τρέξιμο. Το 2006 μπήκα στην Εθνική Ομάδα snowboard και το περασμένο καλοκαίρι τερμάτισα στον αγώνα Ironman 70.3, στη Βουδαπέστη. Είμαι ο πρώτος Έλληνας διαβητικός που τερμάτισε σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι ένας αγώνας έξι ωρών, που περιλαμβάνει δύο χιλιόμετρα κολύμπι, 90 χιλιόμετρα ποδήλατο και 21 χιλιόμετρα τρέξιμο».