Ο αειθαλής γκόλφερ με το “χρυσό” χέρι

Για τους περισσότερους Έλληνες, τους μη μυημένους στο άθλημα του γκολφ, ο Τάιγκερ Γουντς είναι μια από τις ελάχιστες αναφορές σε πρόσωπο.

Αναμφίβολα ο πιο αναγνωρίσιμος, αποδεδειγμένα ο πιο ακριβοπληρωμένος και πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης γκολφ της ιστορίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, κρατούσε για εννέα χρόνια τον τίτλο του πλέον ακριβοπληρωμένου αθλητή, συμπεριλαμβανόμενων όλων των αθλημάτων και επέστρεψε στη θέση του Μίδα το 2013.

Γεννήθηκε το 1975 στο Σάιπρες της Καλιφόρνια και έζησε την πλούσια ζωή της Πόλης των Αγγέλων, από την οποία γεύτηκε χαρές και πίκρες.

Ο δήθεν τέλειος οικογενειάρχης

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η προσωπική του ζωή είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Παντρεύτηκε την Νορβηγίδα Έλιν Νόρντεγκρεν το 2004 και έκανε μαζί της δύο παιδιά.

Πλην όμως, ο γάμος του δεν ήταν και τόσο ευτυχισμένος και οι πολλές εξωσυζυγικές του σχέσεις που αποκαλύφθηκαν ως χιονοστιβάδα, μαζί με τα γλέντια με call girls και μοντέλα, τον οδήγησαν στο χωρισμό το 2010.

Σε αντίθεση με άλλους αθλητές που ξεκίνησαν από χαμηλά για να φτάσουν ψηλά, ο Γουντς δεν πέρασε αυτό το στάδιο, καθώς το περιβάλλον του είναι μεγαλοαστικό. Εξάλλου, το γκολφ είναι δαπανηρό άθλημα και για να το ξεκινήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο, χρειάζεται οικονομική υποστήριξη.

1996: Το άλμα στην καριέρα του

Το 1996 ήταν η χρονιά που αποφάσισε να το δει πιο σοβαρά και συναθλητές, όπως ο Πολ Έιζινγκερ, ακόμη θυμούνται το μπλαζέ ύφος του Γουντς όταν κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο τουρνουά Masters της Τζόρτζια, έναν χρόνο μετά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο του έπαθλο είχε αξία 2.700.000 δολάρια! Είχε κάνει τη σωστή επιλογή; Ο πατέρας του, Ερλ, μέχρι να φύγει από τη ζωή το 2006, τον στήριζε συνεχώς. Ήταν βετεράνος αντισυνταγματάρχης που είχε μεταξύ άλλων πολεμήσει και στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Αγαπούσε πολύ τον Έλντρικ Τοντ Γουντς, όπως είναι το κανονικό όνομα του Τάιγκερ Γουντς, μιας και ήταν ο μοναδικός του γιος με την Κουλτίντα Γουντς.

Του έψαχναν όνομα που να αρχίζει με "έψιλον" και να τελειώνει με "κάπα" για να είναι μοναδικός. Και ήταν! Ο μπαμπάς Ερλ είχε άλλους δύο γιους, πάντως, από τον προηγούμενο γάμο του. Δεν έζησε να δει το σκάνδαλο απιστίας του γιου του. Πρόλαβε, ωστόσο, να τον δει να περνά στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και έπειτα από δύο χρόνια φοίτησης να τα παρατά για να ασχοληθεί με το γκολφ. Και εκεί τον στήριξε!

Τα ρεκόρ του Γουντς

Ο Τάιγκερ Γουντς είναι ένας από τους λίγους γκόλφερ που έχει πάνω από 100 επαγγελματικές νίκες και λόγω των νέων Μέσων, της νέας εποχής και της αύξησης της ενημέρωσης, συνέβαλε στη διάδοση του γκολφ ως άθλημα.

Ο επίσης Αμερικανός, από τη Βιρτζίνια, Σαμ Σνιντ, με 165 επαγγελματικές νίκες και 82 σε PGA Tour είναι ένας από τους διεκδικητές του θρόνου του καλύτερου. Στον Γουντς, όμως, πιστώνεται ότι, λόγω και του γεγονότος ότι είναι έγχρωμος, έφερε το γκολφ πιο κοντά σε ευρύτερα κοινά. Από την άλλη, στα χρόνια του Σνιντ το άθλημα δεν ήταν ακόμη έτοιμο και πρόθυμο να "ανοιχτεί". Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμ Σνιντ μεσουράνησε στο παγκόσμιο γκολφ για παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες, διάστημα που κανένας άλλος γκόλφερ δεν έχει καν αγγίξει.

Ο Γουντς είναι επαγγελματίας γκόλφερ εδώ και 17 χρόνια και η απαιτητικότητα των διαρκών ταξιδιών βάζει όρια στη διαχρονικότητα της παραμονής του στο κλαμπ των κορυφαίων, στο οποίο ουσιαστικά κατατάχθηκε όταν έμεινε για 264 εβδομάδες από τον Αύγουστο του 1999 έως τον Σεπτέμβριο του 2004 στην κορυφαία θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Έκανε το ίδιο για άλλες 281 εβδομάδες από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2010. Έκτοτε, το σκάνδαλο απιστίας δεν του επιτρέπει να είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων, αν και έχει πάρει ακόμη και από τότε και έπειτα σπουδαίες νίκες.

Έχει κερδίσει τέσσερις χρονιές το τουρνουά Masters (1997, 2001, 2002, 2005), τρεις το US Open (2000, 2002, 2008), τρεις το The Open Championship (2000, 2005, 2006) και τέσσερις το PGA Championship (1999, 2000, 2006, 2007).

Από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία συμπεραίνει εύκολα κανείς πως η καριέρα του, έπειτα από το θάνατο του πατέρα του, Ερλ, έχει πάρει κατά κάποιον τρόπο την κατιούσα, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τα πολύ μεγάλα τουρνουά.

Ωστόσο, έχει ανακηρυχθεί PGA Παίκτης της Χρονιάς και το 2007 και το 2009, πέρα από τις οκτώ προηγούμενες ανακηρύξεις του.

Η επιστροφή του Γουντς στους πραγματικά κορυφαίους σηματοδοτήθηκε μετά από την 73η νίκη του σε PGA Tour στο τουρνουά Memorial τον Ιούνιο του 2012. Τότε, ισοφάρισε στη σχετική κατάταξη έναν άλλο "σπουδαίο", τον Τζακ Νικλάους, δείχνοντας ότι έχει ακόμη καριέρα μπροστά του και πράγματα να αποδείξει. Άλλωστε, είναι μόλις 37 ετών και αγωνίζεται σε ένα άθλημα που δεν παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία.