Έκλεισε τα 50 ο θρυλικός Air Michael

Ήταν 14 Ιουνίου του 1998. Οι Σικάγο Μπουλς αγωνίζονταν στην έδρα των Γιούτα Τζαζ στον έκτο τελικό της σεζόν κι ενώ το σκορ ήταν 3-2 υπέρ τους.

Έμεναν κάτι παραπάνω από δέκα δευτερόλεπτα για τη λήξη του αγώνα. Εκείνος πήρε την μπάλα. Έτρεξε επάνω του και τον μάρκαρε αμέσως ο Ρον Χάρπερ και τον ντούμπλαρε ο Χάουαρντ Άισλι. Σκοπός των Τζαζ να μην πασάρει, αλλά κυρίως να μη σκοράρει.

Εκείνος γύρισε με προσποίηση χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και τον έλεγχο της μπάλας. Επιχείρησε με πλάτη, από τα δεξιά προς τα αριστερά, να ελιχθεί για να ξεφύγει από το μαρκάρισμα. Σούταρε με αυτοπεποίθηση και χωρίς να χάσει την ισορροπία του, παρότι η μπάλα εκείνη την ώρα... ζύγιζε τόνους, έχοντας τον Ρον Χάρπερ "κρεμασμένο" επάνω του. Και ευστόχησε. Οι Μπουλς πέρασαν μπροστά με 87-86 στην έδρα των Γιούτα Τζαζ. Πέντε δευτερόλεπτα και δύο δέκατα μετά, ήταν οι πρωταθλητές του NBA για τη σεζόν 1997-98.

Κι εκείνος ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν, που είχε γενέθλια την Κυριακή και έκλεισε τα 50 του χρόνια. Ο Air. O άνεμος. Η ήρεμη δύναμη που είχαμε συνηθίσει. Ήρεμη, αλλά ανεξάντλητη. Έξυπνος και αθλητικός. Αλτικός όσο λίγοι και άψογος χειριστής της μπάλας. Σουτέρ και αμυντικός. Δεν έχανε την ισορροπία του. Ούτε την ψυχραιμία του. Κι, από την άλλη, εκείνη η φάση. Σήμα κατατεθέν της ψυχραιμίας του στο παιχνίδι, αλλά και τέλειος "καθρέφτης" των δυνατοτήτων του. Δείτε τη φάση-σταθμό στο βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Στη απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αναδύθηκαν πολλά αστέρια στο χώρο του μπάσκετ και δη του ΝΒΑ. Σαν τον Τζόρνταν δεν ήταν κανείς.

Σταμάτησε τρεις φορές το μπάσκετ, έχοντας πρώτα επιστρέψει άλλες δύο. Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης του κόσμου των είχε ανάγκη. Σπούδασε και πρωτοασχολήθηκε με τη... σπυριάρα πορτοκαλί μπάλα στο κολέγιο της Βόρειας Καρολίνας. Με την ένταξή του, μέσω ντραφτ, στους Σικάγο Μπουλς, άλλαξε τον ρου της ιστορίας για μία εν γένει μικρομεσαία ομάδα, την οποία κατέστησε κυρίαρχο.

Η βαριά κληρονομιά του Μάικλ Τζόρνταν

Στην καριέρα του δεν έχει κάνει και λίγα. Ωστόσο, παρά τα όσα έχει καταφέρει στο χώρο του NBA, ο ίδιος, ως άνθρωπος με σπάνια αθλητική παιδεία, καμαρώνει ιδιαίτερα για το χρυσό μετάλλιο με την εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Η κληρονομιά που άφησε στο NBA είναι βαριά. Πέτυχε 63 πόντους σε αγώνα ενάντια στους Μπόστον Σέλτικς στα πλέι-οφ του 1986. Ήταν τόσο νωρίς στην πλούσια καριέρα του, όταν, μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, άκουσε τον σπουδαίο Λάρι Μπερντ να λέει για εκείνον: "Σήμερα ο Θεός μεταμφιέστηκε σε Μάικλ Τζόρνταν".

Ο Τζόρνταν σκόραρε σε δέκα διαφορετικές σεζόν του ΝΒΑ, επίτευγμα που δεν έχει καταρριφθεί ακόμη στο μαγικό κόσμο του μπάσκετ, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Στις επτά από τις δέκα αυτές σεζόν, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, ισοφαρίζοντας την επίδοση του "μύθου" Ουίλτ Τσάμπερλεν. Είναι πρώτος σκόρερ σε αγώνες πλέι-οφ με το ασύλληπτο νούμερο των 5.987 πόντων και τρίτος σε σύνολο πόντων σε όλους τους αγώνες στην ιστορία του NBA, με 32.292 πόντους συνολικά, πίσω μόνο από τους Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και Καρλ Μαλόουν.

Μοιάζει λογικό το ότι βρίσκεται στη λίστα με τους πενήντα καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ όλων των εποχών. Ο Air Τζόρνταν έχει τη φανέλα του να κρέμεται στην οροφή του Γιουνάιτεντ Σέντερ στο Σικάγο. Έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα με τους Μπουλς (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) και πέρα από το χρυσό της Βαρκελώνης, στο οποίο οι ΗΠΑ τερμάτισαν -με τη συμβολή του- αήττητες και πετυχαίνοντας πάνω από 100 πόντους έναντι των αντιπάλων τους σε όλους τους αγώνες του τουρνουά, έχει κατακτήσει επίσης το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες και στους Παναμερικανικούς Αγώνες του Καράκας (Βενεζουέλα) το 1983 και του Πόρτλαντ το 1992.