Στο Ρίο οι πρώτοι «καθαροί» Ρώσοι αθλητές, με άδεια της ΔΟΕ

"Η ομοσπονδία αντιντόπινγκ (AMA) είναι απογοητευμένη από την απόφαση της ΔΟΕ, καθώς όλοι περιμέναμε τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία επέτρεψε στους «καθαρούς» Ρώσους αθλητές να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (5-21/8), παραβλέποντας την απόφαση του αθλητικού δικαστήριου της Λωζάνης (CAS), η οποία απαγόρευε την συμμετοχή 68 Ρώσων αθλητών – που είχαν προσφύγει μέσω της ρωσικής Ολυμπιακή Επιτροπής – και οι οποίοι είχαν βρεθεί ντοπαρισμένο. 

Η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η συμμετοχή κάθε Ρώσου αθλητή θα πρέπει να εγκριθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος που θα αγωνιστεί, ενώ θα πρέπει να υποβληθεί σε νέους εντατικούς ελέγχους αντιντόπινγκ. Επιπλέον οποιοσδήποτε από τους Ρώσους αθλητές έχει βρεθεί θετικός στο παρελθόν σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, τίθεται αυτόματα εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμα και αν έχει εκτίσει την ποινή του.  

«Καλωσορίζουμε την κύρια απόφαση που επιτρέπει στους λεγόμενους καθαρούς αθλητές να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με δεδομένη την άδεια των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών, και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια θετική απόφαση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ήδη έγινε η αρχή με το πρώτο άθλημα. Η ομάδα τοξοβολίας της Ρωσίας μπορεί να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος (WA) άναψε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της. Η WA ανακοίνωσε ότι οι Τουιάνα Ντασιντορζίεβα, Κσένια Πέροβα και Ίνα Στεπάνοβα, οι οποίες συγκρότησαν την γυναικεία ομάδα που κατέκτησε πέρυσι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όμως, η παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επτά Ρώσων αθλητών και αθλητριών - Τέσσερις αθλητές έχουν ήδη αποκλειστεί από την ίδια τη ρωσική Ολυμπιακή επιτροπή (Ντοβγκάλουκ, Εφίμοβα, Λόβτκοβα και Κραπίβινα) και τρεις υπάρχουν στο πόρισμα «Μακλάρεν» (Λομπίντσεβ, Μορόζοβ και Ουστίνοβα).

Η σημερινή απόφαση της ΔΟΕ δυσαρέστησε τη διεθνή ομοσπονδία αντιντόπινγκ (AMA), καθώς περίμενε πως η ΔΟΕ θα προχωρούσε στον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τους αγώνες στο Ρίο: «Η ομοσπονδία είναι απογοητευμένη από την απόφαση της ΔΟΕ, καθώς μετά την έκθεση ΜακΛάρεν για τη χρήση αναβολικών στη Ρωσία, όλοι περιμέναμε τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της AMA, Γκρεγκ Ρίντι. 

Πάντως, το γεγονός ότι η ΔΟΕ ξαναρίχνει το «μπαλάκι» στις Ομοσπονδίες, σημαίνει πως αποδέχεται την απόφαση εκείνων των διεθνών ομοσπονδιών, που ήδη έχουν αποκλείσει τους Ρώσους αθλητές, όπως της IAAF. 

Τέλος, να αναφέρουμε πως πριν από λίγες μέρες η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ανακοινώσει πως θα στείλει στο Ρίο 387 αθλητές.