Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων στους Αγώνες του Ρίο!

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε την πρόσκληση και συμμετοχή ομάδας προσφύγων στους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες

Την συμμετοχή Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων στους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, κατά την διάρκειας της τελετής υπογραφής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ σημείωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής εμπνεύστηκε από την αλληλεγγύη που η Ελλάδα και οι έλληνες επέδειξαν και εξακολουθούν να πράττουν με στόχο να μεταδοθεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας σε εποχές που η ειρήνη στον κόσμο αποδεικνύεται περισσότερό εύθραυστη από ποτέ.

Ο κ. Μπαχ ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανθρωπιά που επέδειξαν στους πρόσφυγες παρά τις δυσκολίες που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.

Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε: «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Αρχαία Ολυμπία για να πει κανείς ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Έλληνες για αυτό το υπέροχο δώρο, τους ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακές αξίες που εσείς παρουσιάσατε στον κόσμο, που προωθήσατε σε όλο τον κόσμο και τις οποίες διαφυλάσσεται έως τις μέρες μας. Μία από αυτές τις Ολυμπιακές αξίες αν είναι αυτή και αυτή είναι που κάνει εν τέλει την διαφορά, η πιο σημαντική από όλες είναι αυτή που αφορά την Ειρήνη. Η υπογραφή της διακήρυξης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε αυτό εδώ το μέρος έχει μεγάλη σπουδαιότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την οικοδόμηση της Ειρήνης είναι η αλληλεγγύη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ειρήνης ο κ. Μπαχ υπογράμμισε: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να διαφυλάξει την αξία της αλληλεγγύης γιατί αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ταραχώδεις καιρούς και η ειρήνη στον κόσμο είναι πιο εύθραυστη από ποτέ. Η ΔΟΕ θέλει να στείλει ένα σήμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στους πρόσφυγες. Για αυτό αποφασίσαμε να καλέσουμε μια ομάδα προσφύγων να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο. Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα και τους Έλληνες για την αλληλεγγύη που έδειξαν στους χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν εδώ. Και μπορώ να σας πω ότι η αλληλεγγύη που εσείς επιδείξατε μας ενέπνευσε για τις δικές μας πράξεις».

Κλείνοντας την ομιλία του π πρόεδρος της ΔΟΕ ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για την μεγάλη ανθρωπιά που επιδείξατε προσφέροντας την φιλοξενία και την υποστήριξή σας σε αυτούς του ανθρώπους. Και γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο ήταν αυτό που κάνετε και πόσες θυσίες έχουν υποστεί οι Έλληνες. Για αυτό σας ευχαριστούμε ακόμη περισσότερο και σας θαυμάζουμε. Εύχομαι η Ολυμπιακή Εκεχειρία σήμερα, εδώ από την Ολυμπία να διαχυθεί και να εμπνεύσει όλο τον κόσμο ώστε να επέλθει η πραγματική κατάθεση των όπλων».