Γλυκό και διαβήτης. Γιατί όχι;

Σακχαρώδης Διαβήτης: Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη

Τελευταία Ανανέωση: 00:00 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Τελευταία Ανανέωση: 00:00 | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Εκτύπωση
Γλυκό και διαβήτης. Γιατί όχι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ταυτίσει την εμφάνιση, την επιδείνωση αλλά και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη με την διατροφή.  Γύρω από αυτή την θεωρία υπάρχουν πολλοί μύθοι αλλά και αλήθειες. Η αιτία εμφάνισης του διαβήτη τύπου ΙΙ είναι άγνωστη ακόμα στους επιστήμονες. Φαίνεται όμως αποδεδειγμένα πλέον ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ώστε ο διαβήτης να εξελιχθεί γρηγορότερα και να δώσει σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πολλοί άνθρωποι παρότι έχουν αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι διαβητικοί καθώς δεν έχουν συμπτώματα και δεν κάνουν ένα στοιχειώδες τσεκάπ, όπως θα όφειλαν, για να ελέγχουν τις τιμές αυτές κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Δυστυχώς πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που βρίσκονται στο ονομαζόμενο προδιαβητικό στάδιο, άνθρωποι που έχουν οριακά υψηλές τιμές σακχάρου και με μαθηματική ακρίβεια μετά από χρόνια γίνονται διαβητικοί ασθενείς.

Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον τρόπο ζωής μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να προλάβουν ενδεχομένως την εμφάνιση της νόσου, να καθυστερήσουν τον προδιαβήτη , να "ρυθμίσουν" έναν διαβητικό ασθενή και να τον προστατέψουν από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Καλώς ή κακώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι πριν από τα φάρμακα, η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα στην πάθηση. Το σταθερό φυσιολογικό βάρος, η καθημερινή και ήπια άσκηση , τα προγραμματισμένα γεύματα και η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο, είναι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για να μπορεί κάποιος να προλάβει αλλά και να ελέγξει τον σακχαρώδη διαβήτη. 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε το αφιέρωμα

Copyright © 2012 - 2017 News.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του news.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

 
comments powered by Disqus Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας εδώ

ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΡΟΣ

...στην καθημερινή ενημέρωση του news.gr στέλνοντας φωτογραφίες, video, στιγμιότυπα ή ένα μήνυμα.